Sex och hälsa

Här kan du läsa om säkrare sex, testning och vad som kan vara viktigt att tänka på i sexuella möten med personer som ger ersättning för sex.

Säkrare sex innebär att ha sex på ett sätt som minimerar risken för att hiv eller könssjukdomar överförs. Säkrare sex innebär också att undvika att bli ofrivilligt gravid.

Hiv och könssjukdomar kan överföras vid olika typer av sex. Störst risk för överföring av hiv och de flesta könssjukdomar är vid anal- och slidsamlag med penis, samt vid oralsex med penis (för den som använder munnen). För att minska risken för överföring av hiv och könssjukdomar rekommenderas kondom vid anal- och slidsamlag samt kondom vid oralsex med penis och att undvika sperma i munnen.

Kondom skyddar både mot oönskad graviditet och de flesta könssjukdomar.

umo.se kan du läsa mer om säkrare sex och om annat som rör sex, identitet och kropp.

Testning

Testning är det enda sättet att få veta om man lever med hiv eller har någon könssjukdom. Det är viktigt att testa sig regelbundet eftersom hiv och könssjukdomar inte alltid ger symptom. Om du har sex ofta med flera olika sexpartners kan det vara bra att testa sig var tredje månad. Testa dig också om du är orolig för att du fått hiv eller någon könssjukdom.

Vid testningstillfället är det viktigt att berätta hur du haft sex eftersom könssjukdomar kan sitta på olika ställen (i hals, på/i könsorgan, eller i anus). Ibland händer det att testningspersonal utgår från att personer endast har slidsamlag med penis. Det kan leda till att man missar en lokal infektion, exempelvis anal klamydia, och inte får behandling för det. Testningspersonalen brukar (och ska!) fråga vilken typ av sex du haft men om de inte frågar får du själv berätta det.

På flera orter finns det mottagningar som riktar sig speciellt till hbtq-personer eller som har utbildats i hbtq-frågor. En del mottagningar riktar sig speciellt till killar och män - oavsett sexualitet. I Stockholm, Göteborg och Skåne erbjuder RFSL snabbtest för hiv.

I möten

En del personer känner att man ibland går med på sex som man egentligen inte vill ha, som oskyddat sex eller något annat som inte känns okej. Då är det bra att prata med någon om detta, exempelvis personal på ungdomsmottagning eller oss på Pegasus-chatten. Tillsammans kan man diskutera vad som skulle kännas bättre för dig och hur du kan nå dit.

Kom ihåg att du är värdefull och har rätt att må bra! Var tydlig med dina sexuella gränser och tänk noga igenom vilken typ av sex du vill ha eller prova. Fundera på vad som känns bra före, under och efter sex. Många personer med erfarenhet av sex mot ersättning säger att det blir lättare att hålla fast vid sina gränser (både inför sig själv och andra) om man har tänkt igenom dem noga innan. Att ha funderat kring sex och gränser är såklart viktigt även när det gäller sex utan ersättning.

Fundera kring:

  • Vilket slags sex du vill ha och på vilket sätt?

  • Vad känns bra för dig?

  • Vad känns mindre bra eller inte alls bra?

  • Hur kan du säga ja till det du vill?

  • Hur kan du säga nej till det du inte vill göra eller som inte känns bra?

Det är vanligt att personer som köper sex vill ha oskyddade samlag. Om du har funderat kring frågorna ovan kan det vara enklare för dig att hantera sådana situationer.