Det kan finnas olika anledningar till att anmäla om du har blivit utsatt för ett brott. Det kan handla om att du vill:

  • Skydda dig från fler brott för den här personen .
  • Att samhället ska markera för personen att det den gjort är fel.
  • Skydda andra från att bli utsatt för samma brott. 

Det kan också finnas anledningar att inte vilja anmäla. Vid en polisanmälan är du inte anonym. Du kanske är rädd för vad som skulle hända om personen du anmäler eller andra runtomkring får reda på att du har gjort anmälan. Du kanske behöver ta hand om dig själv i första hand och tycker det känns jobbigt att behöva hantera en eventuell rättegångsprocess. Om du bestämmer dig för att anmäla ett brott kan du ha rätt till stöd eller skydd från samhället.

Om du vill vara anonym men ändå kontakta polisen kan ett alternativ vara att skicka in ett tips. Du kommer då inte få veta vad som händer med ditt tips, men det kan ändå kännas bra att ha skickat in det.

Om du vill fundera kring dina alternativ tillsammans med någon annan eller få reda på mer om dina rättigheter vid polisanmälan kan du kontakta:

  • Pegasus Råd och Stöd

Spara skärmdumpar, chattar, bilder och liknande

Även om du inte vill anmäla för tillfället kan du spara skärmdumpar på chattar, bilder och liknande om du blir utsatt för något obehagligt. Om det obehagliga fortsätter kan det hända att du vill anmäla till sidans admins eller till polisen i ett senare skede. Om du inte själv orkar ha materialet på din dator så kan du skicka det till någon du litar på som kan ta hand om det åt dig.

Om du vill anmäla brott på nätet kan du använda dig av dessa råd från polisens hemsida:

  • Anmäl så snart som möjligt. Det kan vara svårt för polisen att få tag i loggar och andra bevis om det har gått för lång tid.
  • Spara information som chattar och meddelanden på datorn eller skriv ut och spara på papper.
  • Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person. Anmäl också till sajten.