Om du blir utsatt för något jobbigt på nätet finns olika sätt att få det att sluta.

Det kanske finns admin på sidan/forumet du kan anmäla personen till. Du kanske kan blockera personen eller själv byta konto. 

Det du är med om kan vara brott enligt lagen. Det kan vara bra att ha koll på vad som är olagligt. Det kan hjälpa att helt enkelt säga till den som utsätter dig att det den gör är olagligt. Här är exempel på brott  som det kan vara fråga om, om du blir utsatt för något jobbigt på nätet.

  • Sexuella övergrepp på nätet handla om att bli utpressad att skicka bilder, chatta sexuellt eller att bli tvingad att ta på sig själv på ett sätt man inte vill/är okej med framför webcam.
  • Sexuella trakasserier kan vara att någon skickar klipp, eller bilder eller skriver sexuella saker till dig, som du inte är okej med. 
  • Sexuellt ofredande. Om du är under 18 år och har skickat sexuella eller avklädda bilder till en vuxen som bett om det, kan den vuxne ha utsatt dig för ett brott som kallas ”utnyttjande av barn för sexuell posering”, som går under sexuellt ofredande.
  • Om du är under femton år och en vuxen tar kontakt med dig i sexuellt syfte är det ett brott. Det kan ibland kallas grooming. 

Här kan du läsa om brott på nätet. Här kan du läsa mer om sexualbrott. De går ofta in i varandra, exempelvis om du blir utsatt för sexuella trakasserier på nätet. 

Sexuella övergrepp på nätet börjar ofta på ett helt annat sätt. Den som senare utsätter dig börjar ibland med att först vara schysst och bygga upp en relation, för att sedan gradvis få dig att gå med på saker du annars inte hade velat. Det är inte ovanligt att personen lånar ut pengar eller ser till att hen får bilder, och att hen sedan använder det i utpressning. När något liknande händer personer under 16 kallas det för grooming. Men ett liknande beteende kan även användas för att manipulera äldre personer. Det kan vara svårt att förstå och förklara för sig själv eller andra vad som har hänt och vad som kändes jobbigt när något sådant här händer. Då kan det vara bra att hitta någon att prata med. 

Du kan klicka här om du vill prata med Pegasus Råd och stöd.
På vår FAQ-sida hittar du andra organisationer och verksamheter.